tangkoko nature reserve


Het Tangkoko Nature Reserve, thuis van de spookaapjes, koeskoes beer, neushoornvogels en makaken. Een makkelijk begaanbaar reservaat met voornamelijk vlakke paden. Een must see als je Sulawesi bezoekt!



how did we get there

We zijn om 09.30 uur vertrokken uit Tomohon en kwam om 12.00 uur al aan in Batu Putih. Een makkelijk reisdagje dit keer.


where to eat

De bungalows zijn all inclusive, wat inhoudt dat je 3 heerlijke maaltijden per dag krijgt. Je hoeft de tafel niet hongerig te verlaten want ze bereiden meer dan genoeg eten, en het is nog smakelijk ook.

where to sleep

We verbleven in de Tangkoko Hill Cottages. Mooie, ruime en schone bungalows met zowel een ventilator als airco.

 

Het personeel is erg vriendelijk en je kan hier ook je tour voor het Tangkoko Nature Reserve boeken.



what to do

Om 4.45 uur gaat de wekker en wij zijn klaar voor wat bijzondere ontmoetingen. We hebben onze chauffeur Jemi overtuigd om ook mee te gaan aangezien dit de eerste keer is dat hij in dit gedeelte van Sulawesi is, en hij moet toch vroeg opstaan om ons weg te brengen.

 

Na een paar minuten lopen, maakt een grote zwarte makaak een spectaculaire entree door op een tak recht boven ons te springen. En dat was meteen het signaal voor de start van de apenparade. We waren omringd door een groep van 70 makaken, die ondertussen aan het spelen en eten waren. We hebben de groep gedurende een uur gevolgd en het was waanzinnig om zo dichtbij deze dieren te kunnen komen. Soms moest onze gids even laten zien wie de baas was omdat de vriendjes ietwat agressief waren, wat het best eng maakte, maar ook wel weer heel gaaf.

 

Nadat we uitgekeken waren op de apen, voor zover dat mogelijk is, waren er nog wat andere dieren die op het lijstje aangevinkt moesten worden en dat was in eerste plaats de neushoornvogel. We hebben deze vogel nou zowel in Thailand als in Sulawesi gehoord, maar hij heeft zijn veren nog nooit aan ons getoond. Maar deze keer was het raak! Na wat geplaag door over te vliegen zonder zichtbaar te zijn, zagen we een stelletje op een tak zitten. Het leek er niet op dat we ze stoorden want ze bleven heerlijk rustig zitten zodat we op ons gemak konden kijken en foto’s maken. Door het geluid dat je hoort als ze overvliegen, lijken de vogels enorm, maar dit valt best mee. Maar prachtig zijn ze zeker! We hebben ook een ijsvogel gezien en de koeskoes beer. Deze dieren hebben de ogen van een lemur, een harig lijfje als een koala, het hoofd van een possum en worden vaak 'marsupial monkeys' genoemd (buideldier apen).

 

In een sleeping tree hebben we spookaapjes gespot. Onwijs schattige dieren, welke de kleinste primaten ter wereld zijn. Ze slapen gedurende de dag, en jagen ’s avonds. Nadat we hier een paar minuten hebben staan kijken, zijn we verder gelopen omdat we ’s avonds terug zouden komen om ze actief te zien. We hebben een enorme holle boom aan de binnenkant beklommen, en bij het vertrekken kwamen we een tweede groep wilde makaken tegen. We werden ook nog tot stilstand gedwongen door een slang, die ons pad versperrende. Na wat porren met een stok, verdween hij en konden wij verder.

 

Om 16.30 uur zijn we teruggekeerd naar de sleeping tree, om de spookaapjes wakker te zien worden. Dit was nogal een teleurstelling. We stonden met 8 andere toeristen om een boom, en dan was het nog maar laagseizoen. In het hoogseizoen schijn je hier met minstens 20 andere toeristen te staan. Ondanks dat het zien van deze dieren iets onwijs speciaals is, raden we af om hier ’s avonds heen te gaan. We weten dat het de hoofdreden is waarom mensen naar het reservaat gaan maar toen we weggingen voelden we ons best schuldig omdat we deze dieren storen bij hun activiteiten met het maken van foto’s met flits.

 

We raden iedereen daarentegen zeker aan om dit National Reserve te bezoeken! Je betaald 100.000 Rupiah entreegeld p.p. en de gids kost ook iets van 100.000 Rupiah p.p. maar dat is het zeker waard want hij weet waar de beesten te vinden zijn.


don't miss a thing


come with us to tangkoko nature reserve


Commentaren: 0