kanchanaburi


Kanchanaburi is vooral bekend door de Death Railway, de Bridge over the River Kwai en de Erawan watervallen. Veel mensen komen ook deze kant op, om een dagje met de olifanten door te brengen. Voorheen was de Tiger Temple ook erg populair, maar deze is gelukkig gesloten. Je kan er voor kiezen om een paar van deze plekken te bezoeken met een dagtour vanuit Bangkok, maar het is zeker de moeite waard om hier meer tijd door te brengen. Er is zo veel te doen!how did we get there

Komend vanaf Koh Yao Yai hebben we de ferry genomen bij de Chong Lat Pier om 09.40 uur naar Krabi. Kosten: 200 Bath p.p. Aangekomen bij de pier, bleek dat we 30 kilometer buiten de stad zaten en er geen andere mogelijkheid was dan de taxi te nemen a 600 Bath. Dit vonden we wel heel veel geld dus besloten we te gaan liften. Het duurde even maar we zijn uiteindelijk opgepikt door een vriendelijke oude man die ons naar de Nopparat Thara Ferry gebracht heeft. Hier werden we om 15.00 uur opgepikt door Matcha tours om ons naar Bangkok te brengen. Je kan gewoon met de fastboat (500 Bath p.p.) naar deze ferry maar wij zouden onze pick up dan niet halen. Nadat we twee keer van bus gewisseld zijn, kwamen we om 05.30 uur aan op Khao San road in Bangkok. De kosten van deze trip waren 700 Bath p.p.

 

Op Khao San Road staan minivans tegenover de bushalte waar je afgezet wordt, die je voor 120 Bath p.p. naar Kanchanaburi brengen. De eerste vertrekt om 05.30 uur.

 

Aangekomen in Kanchanaburi hebben we een scooter gehuurd voor 150 Bath p.d. en zijn naar ons prachtige resort gereden, 15 kilometer buiten de stad.


where to eat & sleep || oriental kwai boutique resort

Wij verbleven wij het Oriental Kwai Resort en zodra we het terrein opreden, voelden we ons relaxed. Dit resort wordt gerund door een Nederlands stel en zij hebben hier een eigen stukje paradijs gecreëerd om met hun gasten te delen. Alleen het verhaal al hoe zij hier terecht zijn gekomen is inspirerend. De tuin is prachtig groen, het zwembad lekker verfrissend en alles voelt gewoon goed. Het personeel is onwijs vriendelijk en er wordt overal aan gedacht. Toen het begon te regenen, stond er een paraplu klaar bij onze bungalow. Tijdens een verfrissende duik in het zwembad, werd gevraagd of we iets wilden drinken. Ze laten niks aan het toeval over. De bungalows zelf zijn erg licht en ruimtelijk door o.a. de vele hoge ramen, maar nog steeds erg privé. We wilden hier eigenlijk helemaal niet meer weg.

 

Ook het eten hier is een echte aanrader. Naast de heerlijke bungalows, is het eten ook nog eens zalig. De Phat Thai is één van de lekkerste die we gehad hebben en we zijn grote fans van de Crispy Chicken Sweet and Sour (familie recept) en de Roti Tuna. Na bijna 11 maanden reizen ben je het buiten de deur eten soms wel zat. In dit geval vonden we het heerlijk om te gaan zitten en te genieten. Het voelde echt weer even als een avondje uit. En vooral niet onbelangrijk, de prijzen zijn ook erg geschikt.

** www.orientalkwai.com
what to do

De voornaamste reden voor ons om naar Kanchanaburi te gaan, waren de Erawan watervallen. Dit was ook de reden waarom we niet van Phuket naar Myanmar zijn gevlogen, maar dit via Bangkok hebben gedaan. We hebben zoveel goede dingen over deze watervallen gehoord (‘het mooiste wat ik gezien heb tijdens mijn trip door Thailand’) en zoveel mooie foto’s gezien, dat we dit niet wilden missen. We zijn vroeg opgestaan, met onze scooter die kant opgegaan en waren één van de eersten. Bij aankomst bij de watervallen, was de teleurstelling echter groot. Waren dit de watervallen waar iedereen het over heeft? Onze verwachting was dat het water rijkelijk zou stromen aangezien het regenseizoen is. Helaas werkt het niet zo. We zijn tot de 6e verdieping gelopen, maar hier stroomde helemaal geen water meer. Daarom terug gegaan naar de 4e, hier een duik genomen in het water en gefungeerd als snack voor de vissen, waarna we dit ritueel herhaalt hebben bij de 1e. Het was leuk om bezocht te hebben maar de 600 Bath p.p. echt niet waard.

Notitie: we hebben in verschillende blogs gelezen dat je echt sneakers aan moest en dat de klim omhoog een zware was. Dit hebben wij totaal niet zo ervaren. Er zijn gewoon trappen en ook op de stukken zonder trappen is het best makkelijk lopen/klimmen.

WWII MEMORIALS

Naast de watervallen, heeft Kanchanaburi gelukkig genoeg andere interessante plekken om te bezoeken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben 250.000 Aziatische werkers en 60.000 Australische, Britse, Nederlandse en Amerikaanse Prisoners of War (POWs) gedwongen te werken aan de Dodenspoorlijn. Ze moesten werken onder erbarmelijk omstandigheden en naar schatting zijn hier 20% van de POWs en 70.000 tot 90.000 Aziatische werkers om het leven gekomen. Een zwarte pagina in de geschiedenis van Kanchanaburi. Eén van de plekken die laat zien, en eraan herinnerd, wat deze mensen moesten doen, is de Hellfire Pass. Je ziet hier dat de spoorlijn tussen 2 rotsen doorloopt. Deze doorgang is er uit gehakt met de hand. Je kan een heel stuk langs de spoorlijn lopen. Heen en terug duurt deze wandeling ongeveer 3 uur. Wij hebben alleen het museum en de Hellfire Pass zelf bezocht, en waren zwaar onder de indruk.

 

Andere plekken die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, en hieraan gerelateerd zijn, zijn de Bridge over the River Kwai en het nabij gelegen JEATH museum (Japan, England, America, Thailand, Holland) from the POWs. Je kan ook een ritje met de trein maken vanaf het Kanchanaburi treinstation over deze rails waarbij je o.a. de Thamkrasea Bridge passeert. Je moet dit wel vooraf boeken want hij is vaak al vol als je dit ter plekke wilt regelen. In het centrum van Kanchanaburi vind je tevens het indrukwekkende Kanchanaburi Allied War Cemetry.

OTHER PLACES OF INTEREST

Gelukkig heeft Kanchanaburi ook genoeg ‘blije’ plekken om te bezoeken. Als je nog niet tempelmoe bent kan je een bezoekje brengen aan de Wat Ban Tha (tempel met de drakenmond) en de Wat Tham Suea (een groep tempels van waar je een prachtig uitzicht hebt). Tijdens de rit hier naar toe kom je langs een paar indrukwekkend Chinese begraafplaatsen.

 

Een andere plek die leuk is om te bezoeken is de Say Tok Noi Waterfall. Deze ligt op de weg naar de Hellfire Pass maar was droog toen wij er waren. En als je wel houdt van een vreemde ervaring, moet je zeker naar Wat Tam Mangkornthorn. Hier vind je naast drijvende kaarsen, de enige echte drijvende non. Bij aankomst zat madame heerlijk te genieten van haar mandarijn en wees ons op het bord dat een 'show' 200 Bath kost. Na een korte aarzeling van 2 seconden hebben we haar vriendelijk bedankt en zijn we doorgereden. Misschien hadden we toch een show moeten boeken want na het verlaten van het terrein brak de hemel open en werden we zeiknat op onze scooter. En stiekem zijn we eigenlijk best nieuwsgierig hoe zo'n show er uit ziet..

 

Als je niet genoeg tijd hebt om andere Khmer tempels te bezoeken in Thailand of Cambodja is de Prasat Mueng Singh een aanrader. Een bezoekje hoeft je niet meer te kosten dan 30 minuten (max. een uur) en de tempels zijn erg mooi om te zien.

 

En last but not least: de JJ night market. Dit is een prima plek als je wat lokaal eten wilt proberen zoals vlees op een stokje. Ze verkopen ook sushi, taarten en andere zaligheden. Gesloten op woensdag.


don't miss a thing


come with us to kanchanaburi


Commentaren: 0