Je moet er wat moeite voor doen om er te komen, maar als je er uiteindelijk bent vind je één van de rijkste reef gebieden ter wereld. Uniek aan de Togian Islands is dat ze hier de 3 reef formaties - atolls, fringing en barrier reef op 1 locatie hebben. Er zijn meer dan 100 soorten koraal, en de diversiteit in het onderwater leven en kleuren is waanzinnig. 

 how did we get there

We zijn 's ochtends rond 11.00 uur vertrokken bij het Dolidi Ndano Resort in Tentena, na een heerlijk zelfgemaakt gebakje, en kwamen na 5,5 uur om 16.30 uur aan in Ampana. Er is ons verteld dat er geen pinautomaten op de eilanden zijn en dat het handig is om zelf wat snacks mee te nemen, dus we hebben onderweg een paar korte stops gemaakt om dit te regelen.

 

Nadat we de nacht doorgebracht hebben in Ampana, zijn we om 09.15 uur met de fast boat (150.000 Rupiah p.p.) naar de eilanden vertrokken. Na een paar stops kwamen we om 10.45 uur aan in de haven van Wakai waar we moesten overstappen in een klein roestig vissersbootje welke ons naar Pondok Lestari op Kadidiri Island heeft gebracht, waar we om 12.30 uur aankwamen.


where to eat

Je hebt niet echt een keuze waar te eten. Alle 'resorts' zijn all inclusive wat betekend dat je 3 maaltijden per dag krijgt. En hopelijk houd je van vis, want dat is wat er op het menu staat, elke dag. Maar we moeten toegeven dat ze wonderlijk lekker eten kunnen bereiden met de beperkte middelen die ze hebben.

where to sleep

In Ampana verbleven we bij Marina Cottages. Hier heb je verschillende bungalows in verschillende prijsklassen waaronder bungalows voor 150.000 Rupiah. Het was heerlijk om te zwemmen, tijdens de zonsondergang met de vliegende vissen, terwijl de locals leerden hoe te zwemmen en genoten van het warme water.

 

We hadden onze bungalows op de Togian Islands van te voren geregeld en dat ging niet helemaal volgens plan. Door miscommunicatie, en 2 resorts met vergelijkbare namen, zijn we niet daar beland waar we wilden zijn. We wilden naar Lestari Cottages maar kwamen terecht bij Pondok Lestari op Kadidiri Island. Er waren wat kakkerlakken hier en daar, de bungalows waren niet heel schoon om nog maar te zwijgen van de staat waar de 'badkamers' in verkeerden. En helaas werd het strand ook niet echt schoongemaakt waardoor het bezaaid lag met plastic. Voor 200.000 Rupiah p.p. verwacht je toch wel iets meer. Maar nadat we zelf wat schoonmaakwerk verricht hebben, konden we het hier wel een paar dagen volhouden.

 

Een betere keuze op dit eiland, is Black Marlin. Voor 60.000 Rupiah meer, heb je schone witte bungalows met mooie badkamers en een werkende ventilator, als de generator aan staat.

** Je vindt ze op booking.com

 

Een goed alternatief is Poya Lisa Cottages wat er uit zag als een een klein paradijs toen we dit passeerden.what to do

Er is niet heel veel te doen op de Togian Islands behalve tijd onderwater doorbrengen, of van relaxen en lezen een dagactiviteit maken, schommelend in een hangmat. Het ligt best afgelegen en dat kan ook best lekker zijn voor een paar dagen.

 

Vanaf onze bungalows hebben we een wandeling gemaakt naar Barracuda beach, begeleid door de vriendelijke honden van Pondok Lestari, waar het volstaat met palmbomen en de enige voetstappen in het zand de jouwe zijn. Je vindt hier ook waanzinnig mooie en grote schelpen.

 

Ondanks dat het strand niet heel schoon was, en er veel plastic in het water drijft (waar je eigenlijk best verdrietig van wordt), is de onderwater wereld fantastisch! Slechts een paar stappen van het strand verwijderd zie je prachtig koraal, overal zeesterren en bijzonder onderwater leven. We hebben een trip gemaakt naar jellyfish lake, wat een kleine teleurstelling was. Er moeten hier honderden niet stekende kwallen zitten maar toen wij er waren, waren ze nauwelijks te vinden. Gelukkig maakten de daaropvolgende bezoekjes aan snorkel plekken alles meer dan goed. Op sommige plekken is het koraal nog dood door het vissen met dynamiet in het verleden, maar nu dit verboden is zie je dat het koraal weer aangroeit en tot leven komt. Tijdens het varen passeer je enkele dorpjes op palen. We kunnen ons niet voorstellen hier te wonen en te leven maar de mensen zien er hier gelukkig uit.


don't miss a thing


come with us to the togian islands


Commentaren: 3
 • #3

  Joanne (vrijdag, 15 maart 2019 02:07)

  Ik kom 17 maart aan op Togian eiland, is er iets aan te bevelen??????

 • #2

  Marije (zondag, 11 maart 2018 10:03)

  Hoi Stefanie!

  Wat een heerlijk vooruitzicht, heel gaaf. Wat ga je verder nog doen op Sulawesi?

  Wat betreft je vraag: wij raden aan, als je er de tijd voor hebt, om lekker wat verschillende eilandjes te bezoeken. Een echte aanrader voor een eiland hebben we niet, omdat we er slechts 1 bezocht hebben.

 • #1

  Stefanie (zondag, 11 maart 2018 08:55)

  Hoi!

  Over drie weken reis ik naar De Togian eilanden nu is mijn vraag, raden jullie andere toeristen aan om meerdere eilanden te bezoeken of is op 1 plek blijven ook voldoende? En welk eiland raden jullie dan aan? Thanks alvast.