ubud


Ubud is de volwassen zus van Kuta. De souvenir winkels lijken op kleine boetiekjes, de restaurants zijn mooier en er zijn veel kleine barretjes waar ze Balinese of lounge muziek draaien. De stad heeft een groot gedeelte van haar populariteit te danken aan het boek en de film Eat, Pray, Love, en je komt overal mensen tegen met hun yoga matjes onder de arm.

 

Locals noemen Ubud het culturele hart van Bali en je zult je hier niet snel vervelen. Ubud is de eerste stad welke we bezocht hebben in Bali en het verschil met de eilanden Java of Sumatra is immens. Allereerst zie je op elke straathoek een tempel in plaats van moskeeën. Daarnaast zijn ook de rotondes voorzien van soms wel 4 meter hoge Krishna beelden. De geloofsovertuiging is hier overduidelijk anders. Op Ubud (en ook in de rest van Bali) hangt hierdoor een compleet andere sfeer en het verbaast ons dan ook niks dat dit één van de meest populaire vakantiebestemmingen op aarde is.

how did we get there

We zijn meerdere keren in Ubud geweest tijdens ons verblijf op Bali. Het is makkelijk om van de ene naar de andere plek te reizen hier. Taxi’s zijn best duur dus het is goedkoper om met de Perama bus te reizen. Zij rijden op de drukbezochte bestemmingen van Bali voor een redelijke prijs. Zorg wel dat je een dag van tevoren boekt.


where to eat

Ubud heeft veel restaurants en je kan hier bijna alles krijgen wat je maar wilt.

 

Wij hebben onwijs gesmikkeld van de tapas bij Restaurant Barcelona. Ze hebben hier overheerlijke patatas en je waant je qua eten echt even in Spanje. De overheerlijke (en niet dure) biefstuk bij Cafe des Artistes is ook absoluut een aanrader. Mooi restaurant, relaxed sfeertje en dus zalig eten. Het Indonesische eten wat in de Warungs wordt aangeboden is sowieso goed. Koken kunnen Indonesiërs wel. En voor een lekker ontbijt kan je bij bij Poopy terecht, en dan met name de panini’s! 

where to sleep

We hebben onze nachten doorgebracht in Pande Permai aan de Jalal Monkey Forrest, en dit beviel ons prima. We betaalden 225.000 voor een standaard kamer met ventilator. De kamer was ruim, schoon (ze maken elke dag schoon, inclusief schone handdoeken) met een grote badkamer en een warme douche. Het is inclusief ontbijt en ze hebben 2 zwembaden wat zeker geen overbodige luxe is na een dagje zwetend rondlopen. De locatie is ook erg fijn. Direct bij de winkels, de vele restaurants en het Sacred Monkey Forest. Eigenlijk hoef je hier niet eens naar toe want de apen komen wel op bezoek bij jou nadat ze ’s nachts op pad zijn geweest en terugkeren naar het ‘forest’ om daar weer toeristen te gaan pesten en beroven

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

De markt in Ubud is niet alleen overdag een leuke plek om heen te gaan voor souvenirs en kleren, maar ook zeker de moeite waard om ’s ochtends vroeg te bezoeken. Van 05.00 uur tot 08.00 uur komen de locals hier om hun boodschappen te doen. Ze kopen bloemen voor de offertjes, fruit en groenten, vis en kip, alles vers. Als de ochtendmarkt is afgelopen, maken de vegers het plein weer schoon en nemen de toeristen het over. Als je souvenirs wilt kopen, kun je het beste ’s ochtends op tijd gaan. Balinezen zijn nogal bijgelovig en geloven dat de eerste verkoop geluk brengt. Je zult in de mogelijkheid zijn om lekker af te kunnen dingen. 

 

Een bezoek aan het Monkey Forest is hilarisch. Marije wist van de vorige keer dat je hier geen bananen moet kopen want zodra de apen dit zien, zullen ze je lastig vallen en op je springen tot je niks meer hebt. Dit wetende, is het leuk om lekker te gaan zitten en van een afstandje andere toeristen te gaan bekijken. Wij dachten slim te zijn door alleen onze camera mee te nemen, en deze om de nek te hangen, en een fles water. Je weet maar nooit hoe slim die ‘krengen’ zijn en wat ze uit je tas kunnen jatten. Zoals we ontdekt hebben, zijn de hebberige apen niet alleen uit op bananen, een fles water is ook een prima buit. We zijn maar geen gevecht aangegaan en hebben lachend toegekeken hoe de aap in kwestie met het grootste gemak de dop wist lost te draaien en uit de fles dronk. Naast het bekijken van de apen, is het forest zelf ook mooi om te zien. Het is de 40.000 Rupiah entreegeld p.p. zeker waard.

 

Wat is er verder te doen? Ubud is beroemd om haar rijstterrassen. Vlakbij Tegallalang is een prachtige groene ‘trap’ van rijstvelden welke gratis te betreden zijn. Het kan hier druk zijn, dus ga wel vroeg in de ochtend. Er zijn wat leuke tempels die je kunt bezoeken zoals Pura Tirta Empul of doe de Campuhan Ridge Walk. De borden zeggen dat deze wandeling 2 kilometer langs is en dan kom je bij een restaurant uit. Je kan hier wat drinken/eten en vervolgens omkeren of 6 kilometer verder lopen waarna je weer in Ubud uitkomt. De Goa Gajah tempel, die vlakbij is, heeft niet veel indruk op ons gemaakt.


don't miss a thing


come with us to ubud


Commentaren: 0