waerebo


meer flores & sumbawa

meer indonesië

Als je een echt traditioneel dorp in Indonesië wilt bezoeken, is Waerebo de plek waar je moet zijn. Het wordt waarschijnlijk niet veel traditioneler dan dit. Omdat het niet makkelijk te bereiken is, komt niet iedere toerist die naar Flores gaat hier. En dat is zeker een pluspunt.

 

Waerebo is een traditioneel dorp in het Manggarai achterland en is het enige traditionele dorp waar men nog in traditionele huizen woont, Mbaru Niang genaamd. Mbaru betekent huis en Niang hoog en rond. Er zijn 7 huizen: het grootste huis is het hoofdhuis waar 8 families wonen. 1 huis is speciaal voor toeristen gebouwd en in de andere 5 huizen wonen 5 tot 6 families. Er staan 7 huizen om ze hiermee hun eer bewijzen aan de 7 richtingen van de bergtoppen rondom Waerebo Village, waarvan men gelooft dat dit de bewakers van het welzijn van het dorp zijn. Alle Mbaru Niang staan op lager grond, rondom het altaar, Compang genaamd.

 


In de Mbaru Niang, vinden de activiteiten van de families en gemeenschap op de eerste verdieping plaats, Tenda genaamd. Het hoofdhuis, Niang Gendang, heeft een diameter van 14 meter. De overige huizen, Niang Gena, hebben een diameter van 11 meter.

 

 

Voordat het is toegestaan om foto’s te maken, moet er een welkomst ceremonie plaatsvinden in het hoofdhuis. Deze ceromonie wordt gedaan door de twee oudste mannen van het dorp. Tijdens deze ceremonie vragen ze hun voorouders om hun bezoekers kracht en gezondheid te geven en je wordt welkom geheten als nieuw lid van de Waerebo gemeenschap. Hier zittend, luisterend naar de oude mannen, maakt je best nederig. Je moet ze een kleine gift geven (het blijft wel Indonesië natuurlijk) wat voor ons neerkwam op 10.000 Rupiah p.p. in een groep van 5, naast de 200.000 Rupiah entreegeld p.p. Na de ceremonie krijg je koffie of thee en vanaf dan is het toegestaan om zoveel foto’s te maken als je wilt. En dat is iets wat je zeker wilt doen, veel foto’s maken.
how did we get there

We hebben in Senggigi (Lombok) een scooter gehuurd en zijn hier om 08.00 uur vertrokken, hebben de ferry van Lubuhan Lombak (gaat elk uur) naar Poto Tano op het eiland Sumbawa genomen. Vanaf hier zijn we in één streep naar Dompu gereden, waar we de nacht doorgebracht hebben. De volgende ochtend zaten we om 05.00 uur op onze brommer en reden we op 5 kilometer buiten de stad door een gat in de weg. We hielden hier niet alleen een lekke band aan over, maar ook de velg was verbogen. Na een ‘professionele’ oplapbeurt waar een hamer aan te pas kwam, konden we om 06.00 uur onze trip vervolgen. In Sape waren we op tijd voor de ferry van 10.00 uur die ons om 16.00 uur in Labuan Bajo heeft afgezet. De lange rit van 456 kilometer kostte ons 2 dagen. Het is mogelijk om de bus-boot combinatie te nemen welke je in 24 uur naar Flores brengt, maar dit is veel duurder. Deze tickets kosten rond de 500.000 Rupiah p.p. enkele rit, and dan moet je alsnog een scooter huren, of de lokale bus nemen, om het eiland rond te komen. Wij hebben onze scooter voor 17 dagen gehuurd en betalen hier 680.000 Rupiah voor. Veel goedkoper dus en het geeft ons veel meer vrijheid.

 

Vanaf Labuan Bajo was de route naar Waerebo niet heel makkelijk te vinden omdat onze routeplanner maps.me de route niet kende en ook de dorpjes onderweg niet. De route die we genomen hebben is: Labuan Bajo - Lembor - Todo - Dintor - Denge. Na het passeren van Lembor zul je bordjes tegenkomen die Todo Waerebo aangeven. Deze weg moet je volgen tot aan de kust, en als je de kustlijn aan je linker hand houdt, kom je bij Dintor uit. Vanaf hier is het een makkelijk weg omhoog naar Denge, wat je startpunt is voor de trip naar Waerebo. Het helpt ook zeker om af en toe de weg te vragen. De wegen van Labuan Bajo tot het bord Todo zijn goed, daarna is het drama en de trip kost je in totaal 6 uur. Neem ook zeker wat snacks mee want je komt onderweg weinig tot geen Warungs tegen.

 

Een andere optie is om naar Waerebo vanuit Ruteng te rijden. De conditie van deze weg is een stuk beter, ondanks dat dit soms ook een gatenkaas is. Deze trip duurt ongeveer 4 uur. De weg naar Waerebo is vanaf deze kant ook makkelijker omdat hij aangeven staat. Je kan er ook voor kiezen met een gids te gaan. Wij hebben tijdens ons verblijf in Waerebo een fantastische gids ontmoet die hier een stel begeleide, maar ons hier ook bij betrok. Als je vanaf Ruteng met een gids wilt komen, adviseren wij je contact op te nemen met Jeff Aquino. Je kunt hem vinden op Facebook of bellen. Zijn nummer is +62 823 397 36 102

 

De wandeling naar Waerebo zelf kost 2 a 3 uur, afhankelijk van je eigen fitheid. De eerste 2 kilometer vanuit Denge kan je nog omhoog rijden met de scooter of auto, maar daarna zul je toch echt zelf wat stappen moeten zetten waarbij je onder andere een nogal bouwvallige bamboebrug passeert, voordat je bij het dorp uitkomt. Zorg dat je goede schoenen draagt, want vooral als het geregend heeft, kan de weg nogal glad en modderig zijn. De wandeling omhoog is prachtig waarbij je gezelschap wordt gehouden door vogels die meer dan 1.000 geluidjes kunnen maken. Het voelde alsof we onderdeel waren van een Nintendo spelletje door deze geluiden. Vlak voor het dorp, is een hut gebouwd en vanaf hier wordt je aantocht aangekondigd m.b.v. van een bamboe instrument en dit is ook de plek waar je het dorp voor het eerst ziet staan. Werkelijk prachtig! Je gaat een paar jaar terug in de tijd en et geeft een heel onwerkelijk gevoel. Door de kegelvormige huizen is het net of je onderdeel bent van een stripboek van Asterix en Obelix. Vanaf dit punt mogen er geen foto’s meer gemaakt worden.


where to eat

Zoals je vast al wel zult vermoeden, ligt dit dorpje in the middle of nowhere, dus je zult er geen restaurantjes vinden. Onderweg was dit echter niet verkeerd geweest want we hadden ons ontbijt al om 05.30 uur achter de kiezen en snakten naar snacks onderweg omhoog! Zeker een aanrader dus om iets mee te nemen.

 

Er wordt in ploegen van 10 gewerkt om het eten voor de gasten te bereiden. Zoals we al verwacht hadden, krijg je veel rijst en niet veel variatie in de bereiding hiervan. Het smaakt echter prima. Vooral de banaan met sambal, die moet je zeker proberen!

where to sleep

Voor de mooiste ervaring in Waerebo, is het het beste als je eerst de nacht doorbrengt bij of de Denge Homestay, of de Waerebo lodge in Dintor en vervolgens vroeg op te staan om ook vroeg in het dorp aan te komen. Op deze manier, is de kans groot dat je een tijdje als enige toerist in het dorp bent. De toeristen die de nacht in het dorp hebben doorgebracht, zullen tegen de tijd dat je aankomt weer vertrekken en de meeste andere toeristen starten hun wandeling naar het dorp pas rond 09.00 uur. En de ervaring in het dorp is toch wel het beste zonder andere toeristen, zittend op de trap van een hut en t kijken naar de dorpelingen in hun dagelijkse leven, zonder hier onderdeel van te willen zijn. Wij hebben bij Denge Homestay overnacht wat 200.000 Rupiah p.p. kost, inclusief 3 maaltijden. Gelukkig troffen we hier 3 andere gasten zodat we de kosten voor de gids konden delen. Dit is 200.000 Rupiah in totaal, en je hebt er zeker één nodig. Niet zozeer om je de weg te wijzen, want die is makkelijk te vinden, maar om het dorp te betreden. Zonder gids, is dit niet toegestaan.

 

Zoals gezegd, is één van de 7 hutten in het dorp, speciaal voor toeristen. Als je pech hebt, slaap je hier met meer dan 50 mensen waarvan sommige ongetwijfeld zullen snurken of in hun slaap praten/schreeuwen. Oordopjes kunnen dus van pas komen. Je slaapt op bamboe matjes en krijgt een kussen en fleece deken. Probeer wat extra dekens te scoren, want het kan best koud worden ’s nachts. Het zal waarschijnlijk niet je beste nacht zijn, maar we raden dit zeker wel aan. Je betaald 125.000 Rupiah p.p. en dit is inclusief koffie/thee/water en 3 maaltijden.what to do

Er is niet veel te doen behalve genieten van het prachtige dorp, honderden foto’s maken, omhoog lopen naar de bibliotheek voor de beste foto’s en genieten van je tijd hier. Dankzij de eerder genoemde gids, zijn we uitgenodigd in één van de huizen van de families waardoor we vragen konden stellen of hun tradities en dagelijkse leven. Een mooie en unieke ervaring. Een andere goede reden om met Jeff te gaan want andere gidsen doen dit niet. Voor het slapengaan moet je nog even de sterren bewonderen aan de hopelijk heldere lucht. Eén van de dingen die wij het leukst vonden, was toekijken hoe de kinderen zich met elkaar, en de moddervelden, vermaken. Ze hebben hier geen tv, telefoon en internet dus ze moeten zich met zichzelf vermaken. Ze hebben hier altijd vriendjes om mee te spelen en zijn altijd buiten. Het klinkt bijna als een ideale jeugd. We raden een trip naar Waerebo zeker aan. Het heeft bij ons een plekje in de top 10 van mooiste ervaringen tijdens onze reis.


don't miss a thing


come with us to waerebo


Commentaren: 0