YOGYAKARTA


Yogyakarta is onze favoriete stad in Java. Ondanks dat het een vrij grote stad, voelt het niet zo, afhankelijk van waar je je bevindt natuurlijk. Het verkeer kan hier een gekkenhuis zijn! Malioboro is de bekendste straat onder reizigers en hier kan je overal Batik en andere souveniers scoren of je laten vervoeren door een becak of koets. 

      

De stad heeft een rijke cultuur met veel interessante gebouwen en best veel Nederlandse invloeden. Niet alleen zien sommige gebouwen er Nederlands uit, ze dragen zelfs een Nederlandse naam. Yogya is een heerlijke stad om een paar dagen te verblijven zonder je te vervelen.how did we get there

FROM PANGANDARAN
Bij ons guesthouse in Pangandaran hebben we een combi ticket gekocht voor 250.000 Rupiah p.p. waarbij we werden opgehaald, naar treinstation Sidareja werden gebracht (rit van ongeveer een uurtje) en het treinticket voor ons geregeld werd. De optie om dit allemaal zelf te regelen was niet veel goedkoper dus we hebben voor gemak gekozen. De treinrit duurde 4 uur en was ietwat oncomfortabel doordat Michiel zijn rug had verrekt en de zitjes erg krap met weinig beenruimte waren. Dus ga je met de trein, boek een hogere klasse dan economy.

FROM KARIMUNJAWA
We hebben wederom de slowboat genomen om terug te gaan naar Yogya (57.000 Rupiah p.p.). Bij Coconut House hebben we vervoer van de haven naar Yogya geregeld (150.000 Rupiah p.p.) dus bij aankomst konden we meteen vertrekken. Na een rit van ongeveer 5 uur kwamen we aan bij ons hotel in het populaire gedeelte van Yogyakarta: Prawirotaman.

Let op: de slowboat gaat doorgaans de ene dag, en de fastboat de andere dag en bij slecht weer gaan ze helemaal niet.


where to eat

Arriveren in Yogya, voor de tweede keer, komend vanaf Karimunjawa waar we nasi voor ontbijt, lunch en avondeten hadden, was 's avonds uit eten gaan in Yogya echt een cadeautje! We hadden zin in Westers eten and waren zo blij met het menu van Via Via. De Spaghetti Carbonara, de broodjes, de salades, het knoflookbrood, alles was zalig. Je betaald rond de 150.000-200.000 Rupiah voor dit feestje (inclusief drinken) en dat is het zeker waard.

 

En zijn meerdere goede restaurantjes in het Prawirotaman gebied en als toetje raden we de ijsjes van il Tempo del Gelato aan. Zo lekker!

 

where to sleep

De eerste keer verbleven we in het Bladok Hotel. Een beetje te duur voor wat je krijgt (175.000 Rupiah) als je kijkt naar de oude badkamers met koude douche maar het zwembad en het vriendelijke personeel maken dit meer dan goed. De locatie ook best goed: genoeg goedkope restaurantjes in de buurt, veel plekken waar je tours kan boeken, je zit dichtbij Malioboro street en er zijn genoeg andere backpackers om mee op te trekken.

** Je vindt ze op booking.com

 

De tweede keer verbleven we in het Mercury Guesthouse, een prima guesthouse! Marije was hier 8 jaar geleden ook, en niks is verandert. Dus de kamers zijn nogal retro met wat vlekken op de muur, maar het is goedkoop! Vooral als je bedenkt dat je voor 100.000 Rupiah een warme douche, een goed bed, een heerlijk zwembad en ontbijt krijgt en dat de locatie goed is.what to do

Houdt wat kleingeld bij de hand terwijl je rond rijdt op je scooter. De muzikanten maken het (lange) wachten bij de stoplichten een stuk draaglijker door de vrolijke Indonesische muziek, zij verdienen wat geld hiervoor. Hetzelfde geldt voor de mannen die je helpen als je een U-bocht moet maken. In plaats van te bedelen proberen deze mensen hun geld op een fatsoenlijke manier te verdienen, later wij dit aanmoedigen als toeristen! En de glimlach die je krijgt als bedankje, maakt het spenderen van die paar cent het meer dan waard!

 

Natuurlijk moet je een ochtend  doorbrengen in het Kraton waar je een bezoek kunt brengen aan het waterpaleis, heerlijk kunt verdwalen in de smalle straatjes, in de verschillende winkels gelokt worden om Batik of poppen te kopen of een kopje extreem dure koffie te drinken, gemaakt van kattenpoep. Wij hebben ons hier maar niet aan gewaagd..

 

Uiteraard zijn we ook er ook op uit getrokken met een scooter. 40 kilometer ten Westen van Yogya, bevinden zich wat mooie watervallen waarvan wij de Taman Sungai Mundal (4.000 Rupiah p.p.) de mooiste vinden. Bij aankomst liep er meteen iemand met ons mee om aan te wijzen waar we konden zwemmen en algauw verzamelden zich hier meer locals die met hun telefoon in de aanslag klaar stonden om filmpjes en foto’s te maken. Michiel heeft hier zijn duik- en bommetje kunsten vertoond. Doorgereden naar het Noorden kwamen we bij wat mooie stranden waar het doordat het weekend was, best druk was. Leuk om te zien is dat de Vespa een populaire brommer is en dat er langs het strand hele clubs van liefhebbers waren met de meest extravagante Vespa’s. Iets verderop vind je zandduinen waar je kunt sandboarden, maar dit hebben we overgeslagen. Teveel gesjouw in de hitte voor een paar seconden op een board vonden we niet erg aantrekkelijk.. Doorgereden naar het Oosten reden we door prachtige landschappen en vonden we tot onze eigen verbazing de horizontaal gestreepte rotsen die we op een foto op Pinterest gezien hadden. Deze rotsen bevinden zich vlakbij Sampang, en heten Objec Wisata (vraag regelmatig de weg). Als afsluiter van de dag zijn we gaan snorkelen in een levensecht zoetwater aquarium van 50 bij 50 meter bij Umbul Poggok, waar je onder water foto’s kan maken op scooters of andere attributen. Uiteraard moet je hier wel weer extra voor betalen, wat wij helaas niet wisten want hiervoor kwamen we eigenlijk. Wel was het even wennen aan het koude water en zodra we ons hoofd onder water staken schrokken we toch wel van de monsterlijk grote vissen!

 

Mount Merapi hebben we overgeslagen, ondanks dat we hier wel mooie foto’s en goede verhalen over gehoord hadden. We gaan al naar Bromo en Ijen en kunnen niet alles zien.

 

We hebben meer tijd in Yogya doorgebracht dan we normaliter gedaan zouden hebben, maar het plan was om hier een paar dagen in een weeshuis voor gehandicapte kinderen te helpen. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.


don't miss a thing


come with us to yogyakarta


Commentaren: 0