medicijnen & reizen


Naast de 'standaard' medicatie zoals aspirines/paracetamol die we meenemen op reis, en welke vrij verkrijgbaar zijn in drogisterijen en apotheken, is er helaas ook andere medicatie welke meegenomen moet worden. Maar mag je dit zomaar meenemen en hoe gaat dit in zijn werk met o.a. de verzekering?

DOKTER/APOTHEEK
Om zelf een stukje zekerheid en veiligheid in te bouwen, vinden wij het prettig om een voorraad medicijnen mee te nemen. Dan weten we tenminste zeker dat het goed is... Maar mag dit?

In overleg met de dokter is het mogelijk om medicijnen voor langere tijd te krijgen. Vlak voor vertrek wordt er in ons geval een recept uitgeschreven voor een jaar, zodat de eerste periode overbrugd kan worden. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de houdbaarheidsdatum dit toelaat.

VERZEKERING
Wij hebben onze zorgverzekering stopgezet omdat we langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven. Medicijngebruik wordt dus nog vergoed tot aan vertrek, maar daarna niet meer logischerwijs. Helaas wordt de medicatie ook niet door onze Globetrotter verzekering vergoed omdat het om bestaand medicijngebruik gaat. De kosten voor de medicijnen moeten dus wel zelf betaald worden. Een beetje hamsteren voor vertrek kan je dus wat geld besparen..

MEDICIJNENPASPOORT

 

Dit kan van pas komen als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt of een arts bezoekt. In je medicijnenpaspoort staat welke medicijnen je gebruikt en of je eventueel overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Een medicijnpaspoort kan je aanvragen bij je huisarts of apotheek. Het kan tevens van pas komen bij de douane als ze vragen hebben over de medicijnen die je mee hebt. Neem medicijnen sowieso mee in de originele verpakking van de apotheek zodat het duidelijk is dat het daadwerkelijk om medicijnen gaat.

Ook kan het verstandig zijn om je bloedgroep te laten bepalen voor je op reis gaat. Het kan je helpen in bepaalde situaties..

SCHENGENVERKLARING
Niet alle medicijnen mogen zomaar meegenomen worden. Voor medicijnen die onder de opiumwet vallen, heb je een Schengenverklaring nodig. En voor landen buiten het Schengengebied heb je weer een medische verklaring nodig. Je riskeert hoge straffen als je deze regels overschrijdt dus informeer bij je dokter en/of ambassade van het land waar je heen gaat wat je precies nodig hebt! 

Voor meer informatie over landen waar je een Schengenverklaring nodig hebt en wanneer je een medische verklaring moet hebben, verwijzen we je graag door naar de site van het CAK of lees de brochure Geneesmiddelen mee op reis.

TIP
Neem je medicijnen mee in je handbagage. Mocht je backpack/koffer kwijtraken, heb je in ieder geval je medicijnen! Tevens kan het in het bagageruim van een vliegtuig vriezen. Niet alle medicijnen kunnen hiertegen. Moet je juist medicijnen hebben die koel bewaart moeten blijven? Vraag in het vliegtuig aan de stewardess of ze het in de koelkast wil leggen. En voor de tijd tussen vertrek van huis en boarden kan je je medicijnen bewaren in een koeltas. Er bestaan tegenwoordig ook speciale koeltassen voor medicijnen. 


Commentaren: 0