algemene tips


#1 PLAN NIET TEVEEL
Uiteraard is dit afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je echt wilt zien, maar in onze ogen moet je niet teveel plannen voor je op reis gaat. Naast het aanschaffen van je travel essentials, het halen van je inentingen en het bepalen van je start- en eindpunt is het leuk om je in te lezen maar het is nog leuker om alles over je heen te laten komen. Ter plekke kan je reis bepaald worden door het weer, ontmoetingen met andere mensen en tips van medereizigers. Je kan verliefd worden op een plek en daar langer willen blijven of het kan je onwijs tegenvallen waardoor je snel weer verder wilt reizen. Wij schaffen altijd een Lonely Planet aan, en bladeren deze al wel een beetje door voor vertrek maar gebruiken hem pas echt als we ter plekke zijn.

#2 MAAK KOPIEËN VAN BELANGRIJKE DOCUMENTEN
Je kan nog zo goed op je spullen letten, helaas kan het ons allemaal overkomen dat we beroofd worden of belangrijke paperassen kwijtraken. Het kan je dan veel gedoe schelen als je hier kopieën hebt. Met name bij het krijgen van een nieuw paspoort scheelt je dit veel wachttijd en een hoop geregel.

#3 MACHTIG IEMAND VOOR JE (BANK)ZAKEN
Wij hebben iemand gemachtigd om onze bankzaken te regelen. Wel zo prettig als je zelf om één of andere reden niet bij je geld kan. Tevens hebben we een verklaring opgesteld waarin staat dat die persoon gemachtigd is zaken voor ons te regelen. Ook hebben wij onze wachtwoorden doorgegeven aan dezelfde persoon. Je weet nooit waar het handig voor is..

 

#4 BEPAAL JE EIGEN TRAVEL ESSENTIALS
Iedereen heeft 101 tips over wat je mee moet nemen en wat écht handig is op reis. Maar wat voor de één handig is, is voor de ander overbodig. Wij nemen bijvoorbeeld beide onze iPhone, een spiegelreflexcamera, een action cam en een MacBook mee. En een e-reader is ook wel heel prettig. Best veel elektrische apparaten maar voor ons toch echt essentieel tijdens de reis.

 

Ook vinden we het prettig om onze eigen duikbrillen en snorkels mee te nemen omdat we op verschillende plekken willen duiken en niks zo vervelend is als een bril die niet goed zit. Voor mensen die op reis een dagje willen snorkelen is het vaak net zo handig om ter plekke een setje te huren of te kopen.

Maar ook de lakenzak, eigen klamboe, waslijntje, moneybelt, internationaal rijbewijs, zaklamp, Lonely Planet en zakmes mogen absoluut niet vergeten worden. Benieuwd naar onze complete inpaklijst? Check hem hier. Wellicht heb je er wat aan..

#5 STEL EEN BUCKETLIST SAMEN
Ondanks de tip om niet teveel te plannen van tevoren, is het samenstellen van een bucketlist niet alleen erg handig, maar ook erg leuk om te doen! Het draagt bij aan de voorpret en vereist niet heel veel planning. Wij volgen verschillende reisbloggers op Facebook. Berichten over plekken die ons aanspreken bewaren we. Hetzelfde geldt voor mooie foto's die voorbijkomen op Pinterest, tips van vrienden, familie en medereizigers. 

#6 HOUD EEN DAGBOEK/BLOG BIJ

Wij vinden het leuk om echt een website bij te houden en hier op te bloggen en onze foto's te delen. Dit vindt lang niet iedereen leuk en kan zelfs als een verplichting voelen terwijl je op reis bent. Echter is het wel aan te raden om sowieso voor jezelf een dagboekje bij te houden. Al omschrijf je hier alleen dagelijks in kernwoorden datgeen je hebt meegemaakt. Vaak denk je dat je de dingen wel onthoud maar geloof ons, bij thuiskomst ben je de helft van de kleine mooie momenten vergeten. Laat staan jaren later. En het is juist zo leuk om jaren later nog weer opnieuw van je reis en ervaringen te kunnen genieten!

#7 MAAK FOTO'S, VEEL FOTO'S!

Nou willen we je niet adviseren om je hele reis door het scherm van je camera te beleven maar maak wel veel foto's en filmpjes. Wij hebben zelf nog best spijt van foto's die we niet gemaakt hebben. Momenten kan je lang niet altijd vastleggen maar in combinatie met je dagboek, zorgt het er wel voor je jouw reis weer levendig kunt herbeleven.

#8 GENIET!

En de belangrijkste tip: Geniet van alles. Geniet van de voorbereidingen. Geniet van de gezellige momenten voor vertrek. Maar vooral: GENIET VAN DE REIS!

Iemand nog aanvullende tips?


Commentaren: 3
 • #3

  Sander (donderdag, 30 juli 2015 19:14)

  top, we zagen het op Facebook:) Is uiteindelijk altijd een leuke dag en alle beetjes helpen.

 • #2

  Marije (donderdag, 30 juli 2015 08:54)

  He Sander & Jolien,

  Goede tips! Heel toevallig gisteren nog op de rommelmarkt gestaan :) En dat heeft inderdaad een lekker zakcentje opgeleverd!

 • #1

  Sander&Jolien (dinsdag, 28 juli 2015 23:41)

  Hoi Michiel en Marije,

  Allereerst heel veel plezier op jullie droomreis. Wij moeten helaas nog een jaar wachten maar in de zomer van 2016 gaan wij ook onze droomreis maken naar o.a. Zuid-Amerika. Wij gaan jullie zeker volgen en alle tips bijhouden.

  Onze tip is een spaartip namelijk de ouderwetse spaarpot. Door elke keer al je contanten, verjaardagsgeld, cadeautjjes en extraatjes hierin te doen spaar je al heel gauw heel veel geld bij elkaar. Dit heeft ons al 1000 euro's extra opgeleverd. Ook je oude spulletjes verkopen op de rommelmarkt brengt veel op.

  Succes en heel veel plezier.